Kosteusvaurion tunnistaminen – Kosteusvauriot ovat yleisiä pientaloissa

Kosteusvaurio voi syntyä monella tavalla, mutta perusasetelma on aina sama: kosteutta on päässyt paikkaan jonne sen ei kuuluisi päästä. Varsin usein näin kuitenkin käy, ja tässä tekstissä kerrotaan sekä syntysyistä että siitä, kuinka kosteusvaurio voidaan välttää. Se tapahtuu tietysti KotiSunin avulla.

Useammassa kuin joka toisessa suomalaisessa pientalossa on toimenpiteitä vaativia kosteusvaurioita tai puutteita, selviää kuntotarkastuksia tekevän Raksystemsin tarkastusraporteista. Yritys on tarkastanut noin 100 000 pientaloa, joten näkemystä kosteusvaurion tunnistamisesta riittää.

Kosteusvaurio uhkaa uusiakin taloja

Toisin kuin usein luullaan, kosteusvauriot eivät ole vain vanhojen talojen ongelma. Tämä selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK:n selvityksessä. VTT ja TAMK tutkivat minkäikäisiin asuntoihin kosteusvaurioita tulee ja mistä syystä. VTT ja TAMK tutkivat 431 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta. Tutkimusaineistossa oli omakotitaloja 293 kappaletta, rivitaloja 42 ja kerrostaloasuntoja 96. Noin puolessa tapauksista ongelmat olisi voitu välttää toimimalla ajoissa ja ennen kaikkea oikein.

Tärkeää on kosteusvaurion tunnistaminen, joskus se on ilmeistä ja helppoa. Tutkimuksessa selvisi, että moni yllättävän kosteusvaurio syntyy esimerkiksi lattiakaivon päälle nukahtamisen vuoksi tai koska ikkuna on unohtunut auki. Toisinaan kosteusvaurio syntyy varkain ja tunnistaminen on vaikeampaa. Yleisiä syitä ovat näet myös päälle päin näkymättömät vesieristeiden puutteet, kapillaarinen vedennousu rakennuksen alapohjassa ja salaojistuksen ongelmat. Aamulehti on tehnyt viihdyttävän listauksen erikoisimmista kosteusvaurion aiheuttajista.

Lukumääräisesti yleisin kosteusvaurion syy olivat putkirikot ja laitteiden tai kalusteiden ja putkien väliset vuotavat liitokset. Nämä ovat ongelmia joihin KotiSun voi tarjota apuaan. Vuodot eivät ole tavattomia vanhoissa käyttövesiputkissa, viemäriputkissa ja lämpöverkkoputkissa, joiden sisäpinnoilla näkyvät ajan ja kulutuksen merkit. Voit tilata maksuttoman viemärikuvauksemme mahdollisten ongelmien selvittämiseksi ja mielenrauhan takaamiseksi.

Vanhoissa putkissa on usein halkeamia ja tukkeutumisvaara. Ongelmat voivat olla piileviä tai ne voi tunnistaa esimerkiksi viemärin hajusta. Kotisunin viemärin sukitus uudistaa viemärisi ja viemärihuolto antaa muuten hyväkuntoiselle putkelle lisää ikää. Käyttövesiputki- ja lämpöverkkoremontissa korvaamme kotisi vanhat putket pintaan vedettävillä Hencon komposiittiputkilla. Saat samalla uudet patterikalusteet ja hanat sekä märkätilojen kalusteet.

Kosteusvaurion korjaaminen maksaa paljon

VTT:n ja TAMK:n raportin mukaan asuinrakennusten kosteusvaurioiden korjaamiseen käytetään Suomessa vuositasolla 400 miljoonaa euroa. Summa on tarpeettoman suuri, sillä vuosittain säästyttäisiin kymmeniltä ellei sadoilta kosteusvaurioilta jos kiinteistönomistajat teettäisivät remontit ajallaan ja osaavilla tekijöillä. Suomalaisten asuinrakennusten korjaustarve vuosina 2016–2025 on vuosittain 9,4 miljardia euroa vuoden 2015 hintatasolla.

Raportin mukaan yleinen ongelmien syy onkin paitsi remonttien sivuuttaminen, myös niiden yrittäminen itse. Taloyhtiöissä omatoimiremontit ja niistä seuraavat ongelmat ovat harvinaisia, mutta omakotitalojen asukkaat toimivat usein omin päin. Tästä syystä vesivahingot ovat yleisimpiä pientaloissa. VTT:n erikoistutkija Terttu Vainion mukaan tee-se-itse-remonttien jäljiltä paljastuu monenlaisia ongelmia. Jopa putkia, jotka eivät johda mihinkään. Itse asennetut hanat ovat toinen yleinen ongelmanlähde.

Kannattaa luottaa arvostettuun ja vakaaseen ammattilaiseen. Tilaa KotiSunin remonttikartoitus jo tänään.

 

Kategoriat: Ajankohtaista, Yleinen |