Mitä tulee ottaa huomioon putkistoremontissa – talvella?

Putkiremontti ja kesä kulkevat monien mielessä rinnakkain. Aina kesä ei tarjoa sopivaa ajankohtaa remontille, jolloin remontti siirtyy eteenpäin kohti viileämpää vuodenaikaa. Talviaikaan suunniteltuun saneeraukseen kuitenkin yhdistetään huolia, jotka koskevat huonelämpötilan ylläpitoa, lämmön karkaamista sekä asennustyön vaikeutumista.

Kylmyys ja pakkanen kurkottavat putkistoihin ja vaikuttavat niihin eri tavoin. Miten talvi vaikuttaa käyttöveden, lämpöverkon tai viemäristön remontointiin ja miten kylmempi vuodenaika huomioidaan asennustyössä?

Talven vaikutus putkiremontin asennustyöhön

Kiinteistön putkistoremontit toteutetaan talvella samanlaisin menetelmin kuin muinakin vuodenaikoina eivätkä saneeraustyön asennusvaiheet muutu. Käyttövesisaneerauksen aikana yleensä lämmönjakelu sekä lämpimän veden kierto ei katkea ja talvi ei vaikuta asennuskäytäntöihin millään tavalla.

Talvella toteutettavan lämpöverkkosaneerauksen kohdalla otetaan huomioon kiinteistön lämpötilan ylläpito. Lämpöverkkoa uudistaessa lämmöntulo asuntoon katkeaa ja se vaatii urakoitsijalta pieniä lisätoimenpiteitä. Tällöin urakoitsijan tulee toimittaa kiinteistöön väliaikaiset sähköpatterit ja kodin huonelämpötila pysyy asukkaan haluamalla korkeudella.

Lämpökattiloiden saneerauksissa ja kattiloiden vaihdoissa kiinteistön oma lämmitysjärjestelmä suljetaan. Samoin kuin lämpöverkkoremontissa, urakoitsija toimittaa sähköpatterit asukkaan käyttöön koko remontin ajaksi. Näin talo ei pääse kylmettymään ja kylmä ei pesiydy sisälle.

Viemäriputket eivät hetkahda talvesta ja pakkasesta yhtä herkästi kuin käyttövesi- ja lämpöverkkoputket. Talvi saattaa vaikuttaa viemäreihin epäsuorasti: jos talo on teräsrunkorakenteinen ja viemäriputket ovat kiinnitetty runkoon, joutuvat viemärit mukautumaan kovilla pakkasilla teräsrungon mukana. Mukautumiskyky vaatii putkilta elastisuutta, mikä on sukitetun putken ominaisuus.

Huolellisella suunnittelulla selätetään pakkaset

Onnistunut putkiremontti alkaa aina huolellisesta suunnittelusta. Ennen kuin asennustyötä aloitetaan, talvella on ensisijaisen tärkeää pitää pinnat suojattuina. Lumitilanteen ollessa talviurheilun näkökulmasta sopivalla tasolla, tulee remontoijan huomioida pintojen suojaaminen sekä yleinen siisteys, jotta lumi ei pääse kenkien mukana kulkeutumaan ja sulamaan sisälle.

Remontointityöstä riippuen lämmitysjärjestelmä on poissa päältä kattilasaneerauksen keskimääräisestä yhdestä päivästä lämpöverkkosaneerauksen noin kolmesta viiteen päivään. Tällä välin sähköpatterit huolehtivat lämmöntuotannosta. Nämä patterit kulkevat aina asentajien mukana, jolloin ne ovat heti saatavilla, eikä takatalvi pääse yllättämään.

Saneerauksen yhteydessä asentajat joutuvat kulkemaan ulko-ovesta sisään ja ulos, jolloin lämpöä pääsee karkaamaan. Tämän takia on tärkeää, että asentajat tietävät tarkalleen mistä he löytävät tarvittavat työkalut ja tarvikkeet ovat järjestyksessä asennusautossa. Organisoitu asennusauto nopeuttaa asentajien työskentelyä ja sujuvoittaa saneerausta.

Tiivistettynä

Vuodenaikojen vaihtelu ei vaikuta putkiremontin asennusprosessiin millään tavalla. Talvisin urakoitsijan tulee huomioida huonelämpötilan pysyvyys lämpöverkon sekä kattilan saneeraustöissä ja näppärin tapa tähän on sijoittaa kohteeseen väliaikaiset sähköpatterit. Pakkasasteita tärkeämpää on työn huolellinen suunnittelu ja tehokkaat asennusmenetelmät.

Haluatko teettää maksuttoman putkiston kuntoarvion? Ota yhteyttä ja tilaa meidät arviointikäynnille!

Kategoriat: Ajankohtaista, Käyttövesiremontti, Lämpöverkkoremontti, Yleinen | Avainsanat: , ,