Öljylämmitys kielletään pientaloissa

Useasta suomalaisesta omakotitalosta löytyy pannuhuone, jossa sijaitsee kodin lämmön sydän: öljykattila. Öljylämmitys toimii siten, että öljykattilan tulipesään liitetty poltin polttaa öljyä ja se lämmittää laitteen säiliössä olevan veden. Sen jälkeen kiertovesipumppu siirtää öljypolton tuloksena syntyneen lämpimän veden patteriverkostoon.

Öljylämmitystekniikka yleistyi Suomessa 1960-luvulla ja se on ollut laajassa käytössä siitä asti. Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuoden 2010 alussa yli 200 000 suomalaista asuinrakennusta lämpeni öljy- tai kaasulämmityksellä.

Miksi sitten toimivaksi havaittu ja laajalti käytössä oleva öljylämmitys kielletään?

Öljylämmityksen vaihto uusiutuvaan energialähteeseen – suomalaiset suunnannäyttäjinä maailmanlaajuisessa muutoksessa

Öljykattilassa tapahtuvan palamisreaktion tuloksena syntyy hiilidioksidipäästöjä, joilla on todettu olevan edesauttava vaikutus ilmastonmuutokseen pitkällä aikavälillä. Siksi öljylämmityksen vaihto uusiutuviin energialähteisiin on yksi merkittävin keino kotitalouden ilmastovaikutuksien vähentämiseksi. Vaikka suomalaisten asujien hiilidioksidipäästöt maailman mittakaavassa ovat pienet, ovat ne merkittäviä kotimaamme osalta. Tilastokeskuksen tiedot osoittavat, että kotitalouksien vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat noin 1 100 tuhatta tonnia.

Hallituksen tavoitteissa on mainittu, että Suomessa öljylämmitys poistuu asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Tämä yli 200 000 pientalon omistajaa koskettava muutos on osa laajempaa hallituksen linjausta, jonka tavoitteena on pyrkiä hiilineutraaliuteen ja sen avulla turvata luonnon monimuotoisuuden säilyminen. Öljylämmitys ei ole ainoa fossiilinen polttoaine, josta luovutaan systemaattisesti 2020-luvun lopussa – myös kivihiilen ja turpeen energiakäytöstä siirrytään pois 2030 mennessä.

Päätöksenteon myötä iso osa suomalaisista pientalon omistajista tarvitsee pian asiantuntevaa palvelua, jolla tämä muuttuva tilanne ratkaistaan. Siinä me KotiSunilla autamme. Asiakkaamme ympäri Suomen ovat ottaneet öljylämmityksen korvaavan, uusiutuvaa energianlähdettä hyödyntävän palvelumme hienosti vastaan. Tarjoamamme lämmityslaitteet ovat ylläpitovapaita sekä helppoja käyttää ja ne soveltuvat talojen päälämmönlähteeksi. Lämmitysketju uudistuu asentajiemme osaavissa käsissä noin 4-6 päivässä, ilman ylimääräistä vaivaa tai lämmityskatkoja.

Vuotuiset öljytilaukset ja öljynkulutuksen voit unohtaa, kun kotisi lämpenee ilmaisella ulkoilmalla, ilmastoa heikentämättä. Nykyaikainen tekniikka tarjoaa myös merkittävän, jopa 50 % säästön kotisi vuotuisissa lämmityskuluissa. Ympäristö kiittää ja sinä säästät.

Valtiollista tukea pientalon öljylämmityksen vaihtoon

Perinteinen öljylämmitys on useassa omakotitalossa ollut käytössä jo mahdollisesti vuosikymmeniä ja siksi tutusta lämmönlähteestä luopuminen herättää keskustelua. ​Varsinkin, kun muutos aiheuttaa kustannuksia asujalle. Valtio kuitenkin tukee pientalojen lämmitysmuodon muutoksia merkittävällä summalla, jota asuja voi itse hakea remontin valmistuttua.

Jatka lukemista seuraavaan artikkeliin, niin saat tietää enemmän ELY-keskuksen myöntämästä rahallisesta tuesta pientalon öljylämmityksen vaihtoon. Lisäksi kerromme tarkemmin ilma-vesilämpöpumpuista ja niiden toimintaperiaatteesta sekä siitä, miten omakotitalon lämmitysremontti käytännössä tapahtuu ja mitä kaikkea siinä huomioidaan.

LUE LISÄÄ
Kategoriat: Ajankohtaista, Lämpöverkkoremontti, Yleinen |