Ristomatti Hakolan kuulumiset kauden avauksen kynnyksellä

Tuore yhteistyökumppanimme, sprinttihiihtäjä Ristomatti Hakola avaa kuulumisiaan aivan kisakauden avauksen kynnyksellä.

Arvokisoihin valmistaudutaan kropan ehdoilla

Hakolan kilpailukausi starttaa kotimaan laduilla Vuokatissa Suomen Cupin viestihiihdolla tulevana viikonloppuna. Hiihtoseura Jämin Jänteen kanssa Hakola on kahtena edellisvuonna napannut kiiltävimmän mitalin Suomen Cupin kokonaiskilpailuista. Entä millaisin tunnelmin tämän vuoden kisoihin lähdetään?

— Nytkin on odotettavissa menestystä, Jämin Jänne on hyvässä iskussa, Ristomatti toteaa itsevarmasti.

Seuraava kisa on Rovaniemellä Suomen Cup marraskuun alussa, jonka jälkeen Hakola suuntaa maajoukkueleirille Olostunturille Lappiin muutamaksi viikoksi. Marraskuun lopussa sen sijaan Hakola hiihtää kauden ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissa Rukan maailmancupissa. Vaikka tavoitteet kilpailuihin ovat suuret ja treenitahti kova, kauden paletti rakennetaan täysin kroppaa kuunnellen. Kisat valitaan siten, että ne palvelevat parhaalla mahdollisella tavalla Hakolan Seefeldin MM-kilpailuihin valmistautumista.

Itävällassa hiihdettävät Seefeldin MM-kisat ja niissä menestyminen on talven päätavoite Hakolalle. Edelliset kaksi arvokisaa Hakola on hiihtänyt kuudennelle sijalle sprintissä Lahden MM-kisoissa ja PyeongChangin talviolympialaisissa. Seefeldissä tavoite on lähteä parantamaan näitä sijoja ja toivottavasti tuomisena on uran ensimmäiset arvokisamitalit.

— Kilpailukaudella menestymiseen avaintekijänä on terveenä pysyminen. Hiihtäjät tehdään kesällä ja soutajat talvella.

Kuten sanonnasta käy ilmi, tärkeintä talven menestymisen kannalta on harjoituskauden onnistuminen ja terveenä pysyminen kilpailukaudella. Menestyksen resepti on yksinkertainen, mutta ei helppo.

 

Harjoitusleireillä otetaan miehestä mittaa

Tulevia kisoja on pohjustettu lukuisilla harjoitustunneilla sekä harjoitusleireillä. Edellinen kausi päättyi huhtikuun puolessa välissä ja uusi kausi käynnistyi toukokuun alussa. Kesään ja syksyyn on mahtunut useita harjoitusleirejä, joissa pureudutaan vain olennaiseen.

— Tällä harjoituskaudella harjoitusleirejä on ollut Norjassa, Vuokatissa, Sveitsissä, Itävallassa ja Lapissa. Pisin harjoitusleiri on ollut 17 päivää Vuokatissa.

Harjoitusleirien ohjelma on hyvin yksinkertainen: harjoittelu, ravinto ja uni. Leirien parasta antia on Hakolan mukaan harjoitteluseura.  Maajoukkueleireillä vastustajina on olympiavoittajia ja maailmanmestareita, joten onkin selvää, että kyyti on kovempaa kuin kotona. Kohti kisakautta mentäessä treenien tehoja on nostettu ja kestoa pienennetty. Harjoituksen kevennyksellä pyritään saamaan kroppa tilaan, josta on helpoin ottaa kisassa kaikki irti.

 

Kukaan ei hiihdä palkinnoille yksin

Valmentaja ja läheiset ovat Hakolan mukaan tärkein tuki kisaan valmistautuessa. Valmentajaan pidetään yhteyttä päivittäin koko vuoden ja yhdessä suunnitellaan, mikä on paras harjoitus viemään kohti päätavoitteita. Kun urheilijan ja valmentajan välinen luottamus on kunnossa, urheilija pystyy keskittymään itsevarmasti treenaamiseen ja kisoihin. Muutamia päiviä ennen kisoja tärkein tuki tulee huoltomieheltä, joka auttaa valitsemaan parhaan suksiparin kisaan.

Kotipuolessa perhe on tärkeä tukiverkko henkisellä puolella. Kun kotona on kaikki kunnossa, on helppoa keskittyä olennaiseen ja antaa itsestään kaikki kisoihin. Voitoista iloitaan yhdessä ja haasteet selätetään yhteisvoimin. Voimaa Hakola saa myös muilta ihmisiltä, jotka vuodesta toiseen kannustavat ja uskovat häneen.

Toisinaan Hakola ammentaa voimia treenaamiseen palaamalla omiin onnistumisiin kisoissa.

— Se tuo aina hyvän mielen ja silloin treeni taas maistuu. Yleensäkin onnistumisten muistelu on tarpeellista heikoilla hetkillä. Tällä tasolla urheilu on 90% epäonnistumisia, mutta se 10% maistuu niin hyvälle, että jaksaa yrittää aina uudestaan ja uudestaan.

 

KotiSunin väki toivoo Ristomatille luistavia kisoja ja on tiiviisti mukana matkalla kohti arvokisoja!

 

Kategoriat: Ajankohtaista, Yleinen |