Vesivahingon sattuessa olet jo myöhässä -tee remontti nyt!

Tulipalo on eittämättä vakavin omaa kotia kohtaava omaisuusvahinko, mutta kakkossijalta löytyy vesivahinko. Rikkoutunut putki aiheuttaa yllättävää tuhoa. Yllättävää siksi, että kaikkia vaurioita ei välttämättä löydetä edes vahinkotarkastuksessa. Vauriot voivat jäädä muhimaan ja pahentua pitkän aikaa.

Monessa suomalaiskodissa on kymmeniä vuosia vanhat käyttövesi-, lämpöverkko-, ja viemäriputket. Niiden ongelmat ovat yhtä moninaisia kuin materiaalitkin. Sinkittyjen metalliputkien suojamateriaali on ajan saatossa kulunut pois ja raikas juomavesi kulkee nyt ruostuneen sakan läpi. Tukkeutuminen ja/tai murtuminen voi olla lähellä. Betoniset viemäriputket on aika ja kulutus murentanut. Karkeaan sisäpintaan on kertynyt sakkaa. Sielläkin odottaa tukos tai murtuma tapahtumistaan. Samoin on ruostuvien valurautaviemärien laita. Muoviputkikaan ei ole ikuinen. Materiaali muuttuu vuosikymmenien varrella lasimaisen hauraaksi.

Ajoissa tehty KotiSunin käyttövesi-, lämpöverkko-, tai viemäriremontti pelastaa sinut monelta murheelta. Maksuton arviointikäynti paljastaa, millaista remonttia kotisi putket kaipaavat, vai riittääkö esimerkiksi viemärihuolto. Parempi katsoa kuin katua!

Vesivahinko on todellinen riski

Vesivahinko on aliarvioitu kodin omaisuusvahinko. Se on kodin hidas ja näkymätön tuhoaja siinä missä tuli on nopea ja näkyvä. Liekkien mustuttamat rakenteet on helppo havaita ja korvata ehjillä. Liekkien ja savukaasujen suunta on ylöspäin ja kohti raikkaan ilman lähteitä. Savuvahingot voidaan tuulettaa ja poistaa kemiallisesti. Pian on kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Vesivahingon seuraukset ovat aina ennakoimattomat. Päällisin puolin voi näyttää hyvältä, mutta rakenteissa muhiva kosteus synnyttää mikrobikasvustoja ja mädättää rakenteita katseilta piilossa. Putken rikkoutuessa sen sisältö suihkuaa ylös, alas ja ympäriinsä. Sitten se valuu painovoiman suuntaan löytäen reittinsä arvaamattomistakin suunnista. Sinne minne vesi menee, se jättää aina jälkensä.

Kodin rakenteisiin valunut vesi voi tarjota yllätyksiä vielä senkin jälkeen, kun tilakuivaimet on sammutettu, märät seinälevyt ja eristeet vaihdettu ja remonttimiehet poistuneet seuraavalle työmaalle. Kun kohde on korjattu ja nimet paperissa, on paras toivoa, että kaikki vahingot on löydetty ja korjattu. Jälkikäteen paljastuvat, pitkään piilossa muhineet vauriot voivat pahimmillaan johtaa jopa purkutuomioon. Siinä vaiheessa korvausvastuusta on usein turha kysellä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Homevaurio ikkunanpuitteessa.
Pitkään rakenteissa muhinut kosteus aiheuttaa muun muassa homevaurioita.

Vakuutus ei pelasta kaikelta

Asiakashankkijoidemme mukaan yllättävän moni kansalainen luottaa kuitenkin kotivakuutukseen tuomaan turvaan. Muuten järkevästi toimivilla, vastuullisilla aikuisilla on yllättävän usein sellainen ajatus, että putkiremontin voi toteuttaa sitten kun vesivahinko on jo sattunut. Ajatus on erikoinen. Onhan pyrkimyksenä käydä vessassakin ennen kuin housut täytyy vaihtaa.

Toki putkiremontin voi tehdä jälkijättöisestikin, mutta se on hurjaa arpapeliä isoilla panoksilla. Mitään ei voi voittaa, mutta koko kotinsa voi hävitä. Oma koti on yleensä ihmisen arvokkain omaisuus, eikä mikään takaa sitä, että koti on vesivahingon jälkeen entisensä.

Vakuutus saattaa korvata osan taloudellisista menetyksistä, mutta sen varaan ei kannata laskea. Vakuutusyhtiö Fennian teknisen tarkastajan Harri Virmasen mukaan korvaussummat riippuvat hyvin pitkälti vakuutuksen laajuudesta ja siitä, mitä on tapahtunut. Yleensä vakuutukset korvaavat äkillisen ja ennalta arvaamattoman vahingon, kuten pesukoneen äkillisestä rikkoutumisesta aiheutuneen vahingon. Kulumisesta, syöpymisestä tai muusta hitaasta ilmiöstä johtuvia vahinkoja ei kuitenkaan korvata yhtä varmasti. Putkiston kohdalla otetaan huomioon ikävähennys. Yli 30 vuotta vanhan putken kohdalla vakuutuksen ikävähennys voi olla lähes 100 prosenttia, vakuutusehdoista riippuen.

Paljon on myös asioita, joille ei voi panna hintalappua. Mikä on viikkokausiksi menetettyjen tuttujen rutiinien hinta, kun on asuttava sukulaisten nurkissa tai hotellissa? Missä pyykit pestään, minne ripustan hammasharjan? Onnekkaita ovat ne vesivahingon kärsineet, joiden ongelmat ovat näin pieniä.

Kategoriat: Ajankohtaista, Käyttövesiremontti, Lämpöverkkoremontti, Viemäriremontti, Yleinen |